Schadelijke bacteriën in water

bacteriën, virussen, protozoa in het water
Schadelijke bacteriën in water: welke en hoe verwijderen?

Je weet het misschien niet, maar er leven en gedijen miljoenen onzichtbare wezens in het water dat je drinkt. Ervan uitgaande dat het water uit uw kraan goed is ontsmet en gedesinfecteerd, is niet altijd verstandig. De kwaliteit van de materialen in watersystemen gaat na verloop van tijd achteruit, oudere leidingen kunnen bacteriën huisvesten en uw water kan gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten.

De meeste micro-organismen zijn onschadelijk en dragen bij aan een aantal belangrijke processen, zoals de spijsvertering. Er zijn echter ook micro-organismen die ziektes kunnen veroorzaken, of die schadelijk kunnen zijn voor mensen met een verlaagde weerstand.

Schadelijke organismen in drinkwater

Ziekteverwekkende organismen in het drinkwater kunnen ingedeeld worden in drie groepen: bacteriën, virussen en parasitaire protozoën. 

 

  • Virussen zijn de kleinste vorm van micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken. Om veilig drinkwater te blijven waarborgen, worden nieuwe virusinfecties in binnen- en buitenland nauwlettend in de gaten gehouden. Ook worden wettelijk verplichte risicoanalyses voor goed functionerende drinkwaterzuiveringen uitgevoerd. 
Is ons drinkwater veilig?
  • Bacteriën zijn typisch eencellige organismen en zijn een natuurlijk bestanddeel van water. Hoewel sommige bacteriën nuttig en onschadelijk zijn, zijn er slechte bacteriën die ziekte en ongemakken veroorzaken bij mensen, dieren of planten. Vaak voorkomende schadelijke bacteriën zijn: Escherichia Coli (ook bekend als E. Coli), Campylobacter Jejuni, Pseudomonas, Salmonella en Legionella Pneumophila.
  • Protozoa parasieten zijn eencellige micro-organismen. Ze zijn nauw verwant met de biofilm in water(leidingen) en voeden zich met vast voedsel, algen en bacteriën. Verscheidene soorten protozoa parasieten worden in slapende, beschermde vorm als cyste of oöcyste verspreid. Als cyste zijn deze ziekteverwekkers resistent tegen desinfectie met chloor. Ze kunnen verwijderd worden door middel van bijvoorbeeld filters en/of chloordioxide.

Beheer van schadelijke organismen

  • Watermaatschappijen gebruiken verschillende technieken om de voorgeschreven normen omtrent waterkwaliteit te behalen. Zij garanderen dat het inkomende water in gebouwen en bedrijven van goede kwaliteit is, maar geven geen garantie over de waterkwaliteit aan de tappunten binnen de gebouwen. Daarom wordt vaak een secundaire waterdesinfectie toegepast.  Enkele van de meest gebruikte methodes van waterontsmetting om bacteriën in drinkwater te doden zijn: UV-technologie, chloor, chloordioxide, waterstofperoxide en ozon.

zie ook onze gerelateerde blogs:

Voor meer informatie: stuur je vraag naar info@konax.com, of spreek met onze specialisten op volgend nummer: +32 (0)51 31 43 93

Hoe kunnen we helpen ?

Ik wens het antwoord als volgt te ontvangen: (kies één van onderstaande)
Ik ga akkoord met de privacy policy